Epsom zout-
bitterzout-magnesiumsulfaat-Badzout

Detoxen (ontgiften) met Epsom zout/bitterzout?

Epsom zout is zeer geschikt als badzout voor floaten: gewichtloos drijven in warm water als methode van pijnbestrijding, verminderen van stress en herstel van blessures.
Epsom zout kopen?

Wat is nu precies Epsom zout of bitterzout en waar wordt het voor gebruikt?

Epsom zout (Magnesiumsulfaat) is een in de natuur voorkomend mineraal. Magnesiumsulfaat (MgSO4) is een magnesiumzout van zwavelzuur.

Vaak wordt voor magnesiumsulfaat de naam Epsomzout of bitterzout gebruikt en daarnaast de minder frequent gebruikte naam Engels zout. Magnesiumsulfaat is het meest bekend vanwege de sterk laxerende en ontgiftende werking.

Epsom zout of bitterzout (Magnesiumsulfaat) is één van de mogelijke middelen die worden voorgeschreven als voorbereiding op een darmonderzoek, zoals het maken van röntgenfoto’s van de darmen of een coloscopie. Aangezien het daarvoor van belang is dat de darmen volledig leeg zijn, kan met dit middel door de extreem laxerende werking snel resultaat worden bereikt.

Daarnaast wordt dit zogenoemde bitterzout toegepast in verschillende kuren, als tegengif voor garnalen- en blikvergiftiging en diëten zoals bij ontslakken of pijnverlichting bij galstenen.

Epsomzout of bitterzout

Bij dergelijk medisch gebruik wordt Epsom zout of bitterzout in een grotere hoeveelheid, meestal 15 of 20 gram, ineens ingenomen verdund met water, limonadesiroop of appelsap. Over het algemeen worden de laatste twee mogelijkheden aangeraden aangezien het mineraal een bijzonder bittere smaak heeft. Een oplossing van magnesiumsulfaat wordt ook wel bitterwater genoemd.

Epsom zout wordt ook in een zeer hoge concentratie gebruikt bij floaten: gewichtloos drijven in warm water als methode van pijnbestrijding, verminderen van stress en herstel van blessures.

Minder bekend is dat het sulfaat in Epsom zout/bitterzout erg belangrijk is voor de werking ons lichaam.

1. Sulfaat is essentieel voor veel biologische processen.

2. Sulfaat is nodig voor de vorming van eiwitten in gewrichten; Een lage hoeveelheid sulfaten vind je in het plasma van patiënten met reumatoïde artritis.

3. Sulfaten zijn nodig voor de spijsverteringsenzymen die vrijgelaten worden uit de alvleesklier.
Zonder proteasen, lipasen en amylasen, wordt het voedsel niet efficiënt verteerd.

4. Sulfaat is essentieel bij het vormen van het mucine-eiwitten die o.a. de darmwanden beschermen. Deze hebben 2 belangrijke functies-ze verhinderen dat de darminhoud blijft plakken en ze blokkeren het transport van giftige stoffen uit de darm naar de bloedbaan. Een lage hoeveelheid sulfaten vind je in het plasma van patiënten met de prikkelbare darmziekte.

5. Sulfaat is noodzakelijk voor de vorming van hersenweefsel. Voor de geboorte, zijn de functionele eenheden van de hersenen, ‘neuronen’, vastgelegd op een netwerk van gesulfateerde koolhydraatketens. Verminderde sulfatering kan leiden tot foutieve neuronale verbindingen en later disfunctioneren.

6. Sulfaten leveren een bijdrage en spelen een belangrijke route in het ontgiften van drugs en milieuverontreinigende stoffen.

7. Sulfaat wordt niet gemakkelijk geabsorbeerd via de darmwand. Recent onderzoek heeft aangetoond dat sulfaten veel makkelijker worden geabsorbeerd door de huid.

Bron: RH Waring, School of Biosciences, University of Birmingham, Birmingham. B15 2TT U.K.
Overzicht.

Verschil tussen Epsom zout/bitterzout en magnesiumchloride

Magnesiumchloride
Magnesiumchloride is één van de belangrijkste en meest vitale mineralen die nodig zijn voor het leven. Zonder magnesiumchloride zou het menselijk lichaam niet in staat zijn vloeistoffen in de bloedvaten vast te houden, zenuwtransmissies uit te voeren, hart en spieren te bewegen of een goede nierfunctie te behouden. Magnesiumchloride is de meest krachtige vorm van magnesium voor snelwerkende toepassingen.
Magnesiumchloride wordt gemakkelijk geassimileerd en is daarom meer biologisch beschikbaar voor het lichaam. Magnesiumchloride is daardoor veel beter geschikt voor toepassingen op de huid en te gebruiken voor het op peil brengen van een magnesiumtekort.

Magnesiumchloride overtroeft Epsomzout omdat het beter wordt opgenomen en vastgehouden door de cellen. Het lichaam heeft veel chloride nodig omdat het ongeveer 70% van de totale elektrolyten vertegenwoordigt. Dat betekent dat magnesium en chloride samen gebonden een superfood en macrovoedingsstof voor cellen is.

Epsom zout (bitterzout) of magnesiumsulfaat.
Epsomzout bevat naast magnesium ook sulfaat (zwavel) wat ook veel positieve effecten heeft op onze gezondheid. De sulfaten helpen om hersenweefsel op te bouwen, de gewrichten te ondersteunen en ze bevorderen de aanmaak van spijsverteringsenzymen die het lichaam ontgiften.

Zwavel en ontgiften.
Sulfaat en sulfatering liggen aan de basis van veel fundamentele processen in het lichaam.  Zwavel speelt een zeer belangrijke rol bij de ruimtelijke structuur van eiwitten, bij enzymen en andere moleculen. Zwavel vervult in het lichaam een belangrijk functie bij de ontgifting. Sulfatering vindt plaats in de lever en in de darmen. 
Is er een verstoring van het zwavelmetabolisme (de sulfatie) dan kan dit leiden tot een verhoogde doorlaatbaarheid van de darmen, een verminderde terugresorptie van stoffen (waaronder sulfaat) uit de nieren, problemen met het ontgiften, neurologische en allergische klachten.

Een andere stof die als gevolg van een bad met Epsom zout wordt afgebroken is melkzuur. Melkzuur is een stof die ontstaat bij plotselinge zware fysieke inspanningen, zoals bij sprinten, krachttraining en vechtsporten. Dit komt omdat het lichaam niet snel genoeg zuurstof naar de spieren kan brengen. Verzuring leidt tot krachtsverlies en pijn tijdens het sporten. Bovendien staat het melkzuur het herstel van de spieren in de weg.

Epsomzout is geweldig als je net een massage hebt gehad of een training hebt gedaan, of als je verkouden bent of hoofdpijn hebt en gifstoffen wilt verwijderen. Waar magnesiumvlokken meer herstellend en goed zijn voor hart, zenuwen en spieren en voor het op peil houden van onze magnesiumspiegels.

Baden met Epsom zout (bitterzout) en magnesiumchloride

De combinatie van magnesiumchloride vlokken en Epsom zout is de meest krachtige boost voor het lichaam en geest omdat ze een breed scala van problemen kunnen aanpakken door de verschillende elementen. Zo bestaat magnesiumchloride uit magnesium en chloride en Epsomzout bestaat uit magnesium en sulfaat (zwavel).
Sulfaten en chloriden spelen beide belangrijke, maar verschillende rollen in het lichaam.

Wanneer Epsom zout en magnesiumchloride worden toegevoegd aan warm water scheiden de mineralen. Beide zullen verschillende niveaus van elementair magnesium, chloriden en sulfaat in het water afgeven, dat door het lichaam transdermaal zal worden geabsorbeerd.

Samengevat is de combinatie van magnesiumchloride en Epsomzout dé ideale combinatie voor het herstellen van onze gezondheid en magnesiumbalans op verschillende niveaus.

Epsom zout 25 kg kopen? Detox met Epsom zout (bitterzout) in bad

Epsomzout (bitterzout) 25 Kg

Telefonisch advies?

Alleen dinsdag t/m donderdag
De therapeuten zijn beschikbaar tussen  13:30 uur en 16:30 uur.
Telefoon: + 31 (0) 320 419 822

Wil je iets over een product weten? 

Bel de afdeling verkoop

Telefoon:+ 31 (0) 320 410 902

Wil je een ook product verkopen?

Bel onze afdeling verkoop over de mogelijkheden

Telefoon:+ 31 (0) 320 410 902